Sandplay som pædagogisk oase for børn på Krisecentre
TV-udsendelsen “Indefra med Anders Agger” på DR1 kastede et intenst lys over livet på et krisecenter, hvor kvinder og børn søger tilflugt fra fysisk og psykisk vold. Blandt de mange historier, der folder sig ud, var det særligt rørende at se, hvordan børnene fandt en oase og et frirum gennem Sandplay.
Sandplay der med sin lette tilgængelighed bl.a. aflaster overstimulerede nervesystemer og hjælper med at bearbejde de traumatiske oplevelser og hændelser børnene har haft. F.eks. har de overværet psykisk eller fysisk vold, har selv været udsat for vold eller seksuelt misbrug.
Sandplay benyttes i denne udsendelse som kommunikationsmiddel og et pædagogisk værktøj for børnene:
I programmet ser vi hvordan der skabes tryghed og et frit rum omkring barnet. Barnet inviteres til at dele deres oplevelser, når de selv er klar. I en verden, hvor ord kan føles utilstrækkelige til at udtrykke smerte, frygt og sorg, åbner Sandplay en alternativ kanal til at dele den indre verden. Gennem leg med sand og små figurer kan børnene udtrykke komplekse følelser og oplevelser, som de måske ikke har ord for. Dette er især vigtigt for børn, der har oplevet fysisk og psykisk vold eller seksuelt misbrug, hvor traumatiske minder kan være svære at udtrykke verbalt.
Hvorfor er sandplay så effektivt?
Sandplay giver børn (og voksne) mulighed for at skabe symbolske repræsentationer af deres indre verden. Figurer og sand bliver redskaber til at formidle følelser, relationer og begivenheder uden at skulle sætte ord på.
Børn, der har været udsat for vold eller misbrug, kan føle, at de har mistet kontrol over deres liv. Sandplay giver dem en følelse af autonomi og kontrol, da de selv skaber og styrer deres sandbilleder.
I Sandplay-terapi skabes et trygt, frit og beskyttet rum, hvor børn føler sig fri til at udforske og udtrykke sig uden frygt for vurdering eller konsekvenser.
For børn, der måske ikke er i stand til at sætte ord på deres følelser, giver Sandplay en ikke-verbal vej til at kommunikere og bearbejde svære oplevelser.
I “Indefra med Anders Agger” blev det tydeligt, hvordan børnene på krisecentret, der deltog i Sandplay, gradvist åbnede sig og begyndte at dele deres inderste tanker og følelser. En rutineret pædagog på centret, gjorde sig umage for at vinde et barns fortrolighed. Ved at introducere Sandplay som et middel til at udtrykke sig, uden at skulle tale direkte om traumatiske oplevelser.
Hen ad vejen skaber arbejdet med de traumatiske oplevelser en forståelse, håb og genopbygning af deres liv. Som set i “Indefra med Anders Agger” er Sandplay ikke blot en terapeutisk teknik; det er en nøgle til at låse op for de inderste følelser og traumer, der plager børn, og skabe et rum for deres helbredelse.
Se hele sæson 11 hvor Anders Agger besøger et krisecenter på DRTV: HER